Het DIY-lab winter

Houten kerstversiering maken

Kerst, wie is er niet gek op? De warmte van de kaarsjes, de gezelligheid van de lichtjes en de geur van de kerstboom: ik houd er van. Ondanks de kou ben ik het er helemaal mee eens dat het ‘the most wonderful time of the year’ is. Bij die mooie tijd van het jaar hoort uiteraard ook een gezellig huis, en juist daar heb ik een heel leuk, makkelijk én budgetproof DIY-projectje voor. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je je eigen houten kerstversiering kunt maken. Het leuke is dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe het er uit komt te zien: uniek dus! Lees je mee?

Wat heb je nodig?

  • tak of boomstammetje met een diameter van ongeveer 5 cm
  • zaag
  • schuurpapier
  • transfermarker (online te bestellen, sowieso een aanrader!)
  • schroefoogjes
  • touw
  • schilderstape
  • laserprinter (met tonerinkt, inktjetprinter werkt niet. Een kopie maken op een kopieerapparaat bij de supermarkt of kantoor werkt ook.)
  • een hard voorwerp (een lepel, muntje, etc.)
  • that’s it!

 

Let’s go!

Stap 1: Maak een lekkere boswandeling en ga op zoek naar een afgewaaide tak/boomstam met een diameter van ongeveer 5 cm. Groter of kleiner kan natuurlijk ook, je bepaalt zelf wat je mooi vindt. Als je een mooie tak hebt gevonden, neem deze dan mee en droog deze.

Stap 2: Zaag de gedroogde tak in dunne plakjes. Schuur beide kanten licht op met schuurpapier, hierdoor zal de inkt straks beter hechten.

Stap 3: Misschien heb je al een aantal leuke plaatjes of quotes opgeslagen, maar als dat niet zo is, is het nu de tijd om daarnaar op zoek te gaan. Op Pinterest kun je hiervoor verschillende zoektermen gebruiken en combineren. Denk bijvoorbeeld aan ‘printables’, ‘christmas’, ‘tree’, ‘deer’, ‘joy to the world’, ‘merry Christmas’, ‘quote’, ‘star’, ‘black and white’, etc. Bedenk hierbij dat zwarte inkt het beste effect zichtbaar is op hout. Een gekleurd plaatje is leuk maar geeft een minder goed resultaat.

Stap 4: Sla de afbeeldingen op, en druk deze in spiegelbeeld af. Houd hierbij rekening dat de grootte van de afbeelding overeenkomt met de grootte van het boomschijfje, het moet wel passen. Print elke afbeelding twee keer uit, voor de voorkant en voor de achterkant.

Stap 5: Knip de afbeeldingen uit, en leg deze met de afdrukzijde naar beneden op het hout. Het kan handig zijn de afbeelding vast te zetten met schilderstape zodat de afbeelding niet verschuift. Zorg er hierbij voor dat je met de schilderstape niet over het plaatje zelf heen gaat, dan kun je de inkt niet meer overbrengen op het hout.

Stap 6: Pak de transfermarker en ga met de stift over de afbeelding of tekst. Deze wordt meteen zichtbaar. Doe de dop direct weer op de stift om te voorkomen dat deze uitdroogt.

Stap 7: Wrijf met een hard voorwerp (een muntje, de achterkant van een lepel, etc.) over de print. Doe dit net zolang totdat je ziet dat alle inkt is overgebracht op het hout, vergeet hierbij ook de dunste lijntjes niet!

Stap 8: Bijna klaar! Het enige dat je nu nog hoeft te doen is er aan de bovenkant een schroefoogje in te draaien zodat je daar een touwtje aan kunt bevestigen. That’s it!

 

Ready. Set. Celebrate!

Gefeliciteerd! Als het goed is is het je nu gelukt, en heb je je zelfgemaakte kerstversiering voor je liggen. Ik heb de houten boomschijfjes in de kerstboom hangen, gecombineerd met kerstballen maar je kunt er natuurlijk heel veel andere dingen mee doen. Zo heb ik er een aantal met schroefoogjes aan elkaar gemaakt waardoor je een houten slinger krijgt. Maar ook één houten schijfje aan een touwtje is leuk om op te hangen. Kortom: genoeg mogelijkheden.

Als je er niet uitkomt of vragen hebt, laat dan gerust een reactie achter. Ik ga je dan proberen te helpen!

 

 

1 thought on “Houten kerstversiering maken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *