Het DIY-lab

Maak je eigen knoopkussen

De laatste weken zie je dit toffe item steeds vaker voorbij komen: het knoopkussen. In het Engels ‘knot pillow’ genaamd, vanwege de knoop in het kussen. Hoe leuk ‘ie ook is, in de winkel betaal je hiervoor al snel de hoofdprijs. Je zult je erover verbazen, maar je kunt hier makkelijk zo’n €60,- tot €100,- voor afrekenen. Gelukkig is er ook een goedkoper (en misschien wel leuker!) alternatief. Je kunt het kussen namelijk heel gemakkelijk zelf maken! Hoe? Als je verder leest leg ik het je stap voor stap uit!

Wat heb je nodig?

  • elastische stof van 120 x 100 cm
  • naaimachine
  • meetlint
  • (stof)schaar
  • spelden
  • kussenvulling
  • that’s it!

Let’s go!

Stap 1: Knip drie stroken van iets meer dan 100 cm lang, en 15 cm breed. Deze stroken naai je aan elkaar zodat je uiteindelijk één lange strook krijgt van 300 cm lang en 15 cm breed.

Stap 2: Vouw de stof dubbel over de lengte, speld deze vast en naai de de buitenkanten aan elkaar vast. Zorg dat je een naairand aanhoudt van in ieder geval 1,5 cm. Dit om te voorkomen dat je straks alles met de hand opnieuw moet dichtnaaien (en geloof me, dat wil je niet…).

Stap 3: Keer de strook nu binnenste buiten. Hierdoor zie je de naairand niet meer, die zit nu verstopt aan de binnenkant van de tunnel.

Stap 4: Vul de tunnel nu volledig met kussenvulling (dit kan even duren!). Er zijn verschillende manieren om dit ‘versneld’ te doen: je kunt een lange stok gebruiken (ik gebruikte een oude bezemsteel) waarmee je de kussenvulling goed de tunnel in kunt krijgen. Heb je geen oude bezemsteel, of lange stok? Dan kun je altijd nog een pollepel gebruiken. Ook kun je ook een lege keukenrol gebruiken: door de stof daaromheen te doen, krijg je de vulling makkelijker in de tunnel.

Stap 5: Is de tunnel helemaal gevuld met kussenvulling? Naai dan beide kanten dicht. Het maakt niet uit dat dit er niet zo netjes uitziet, de uiteindes zie je namelijk niet meer als het kussen geknoopt is.

Stap 6: Zet eerst een kopje thee, want nu komt de lastigste stap: het knopen. Dit filmpje laat je (in slow-motion!) zien hoe je het kussen moet knopen, ideaal dus. Het kostte mij even wat tijd, maar zoals het met wel meer dingen in het leven zo is: de aanhouder wint!

Stap 7: The final step! Als de knoop erin zit hoef je alleen nog maar de uiteindes weg te werken, zodat deze niet meer zichtbaar zijn. Eigenlijk kun je die gewoon ergens in het kussen proppen. Makkelijk hè? Soms kan het nog zijn dat de knoop een beetje los is. Als dat het geval is moet je de knoop wat strakker trekken, door een beetje te spelen met de uiteindes.

 

 

 

 

 

 

 

 

You did it!

Tadaaa… als het goed is heb je nu je eigen knoopkussen voor je liggen. Ik ben erg benieuwd of het je gelukt is! Als je er niet uitkomt of vragen hebt, laat dan gerust een reactie achter. Ik ga je dan proberen te helpen!

2 thoughts on “Maak je eigen knoopkussen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *